Kredietunie Regio Tilburg biedt financiële mogelijkheden om ambities waar te maken
Doelgroep: regionale MKB-ondernemers
KRT: ‘Een brug naar een gezonde financiering van toekomstplannen’
Banken bieden ondernemers niet altijd de financiële mogelijkheden om hun ambities waar te kunnen maken. Kredietunie Regio Tilburg (KRT) kan hen die mogelijkheden wellicht wel bieden. “Van ondernemers, voor ondernemers”, schetsen de bestuursleden Rob de Jong en Bart Taminiau de intentie van de coöperatie.
“Het is geen ‘crowdfunding’ maar ‘communityfunding’”, karakteriseert De Jong het initiatief waarbij ook Toon Kühne en Erik Koot bestuursfuncties vervullen. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van KRT wordt van ondernemers verwacht dat ze een goed plan voorleggen en goede cijfers tonen. Die worden beoordeeld door de Krediet Commissie van de KRT. Bij een positief besluit, kan de ondernemer beschikken over het gevraagde bedrag. Dat varieert tussen de 25.000 en 250.000 euro.
Investeringen
Taminiau wijst op de policy van de banken: “Zij bieden tegenwoordig niet altijd voldoende uitkomst als het gaat over het verstrekken van krediet. Door deze constructie c.q. aanpak kunnen door ondernemers tegen een verantwoord rentepercentage ook kleine investeringen worden gerealiseerd.” KRT richt zich voornamelijk op het Midden- en Kleinbedrijf in Midden-Brabant. Het initiatief is begin dit jaar gestart en heeft al een dertigtal aanvragen voor financiering begroet.
Buffer
Door het kopen van obligaties vullen de kredietgevende leden een gemeenschappelijke kas. De ondernemer betaalt rente en de kredietgever ontvangt rente. Laatstgenoemde is beduidend hoger dan het percentage dat de banken op financiële tegoeden vergoeden.” De Jong geeft aan dat KRT niet werkt met winstoogmerk. De buffer die met het renteverschil wordt opgebouwd, is ter dekking van de kosten van de bedrijfsvoering. “Denk aan kantoorkosten en het creëren van een reserve voor onvoorziene verliezen.”
‘Duurzaam’
In het gesprek valt ‘duurzaam’ als het gaat over de samenwerking tussen kredietverstrekkers en kredietnemers. “Er is overdracht van kennis en ervaring door coaches, die met het krediet aan de ondernemer worden gekoppeld. Nee, kwalificeer hem of haar niet als een controleur maar gezien de kredietbedragen is een vinger aan de pols vanzelfsprekend en dat kan uitmonden in een advies. Vergeet niet dat onze kredietgevers veelal voormalige ondernemers zijn die gepokt en gemazeld zijn als het over bedrijfsmatige zaken gaat.”
Verbinden
Kredietunie Regio Tilburg is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, de Provincie en Midpoint Brabant en is lid van Kredietunie Nederland. Ook hebben lokale private fondsen zoals het Tivolifonds en het Spiegelglasfonds geparticipeerd bij de opstart van de KRT. De Gemeente Tilburg heeft belang bij een Kredietunie in deze regio en onderbouwt de betrokkenheid. “Kleinschalig ondernemen is essentieel voor Tilburg en regio. Kredietunies verbinden regionale economie met financiering. De spin-of is helder: relaties tussen ondernemers in netwerken versterken. Genoeg redenen om het initiatief te voorzien van een opstartsubsidie. Bovendien is het model van een kredietunie niet gericht op winstgevendheid, maar op continuïteit.” Is uw interesse gewekt? Neem dan contact op met de KRT.
Kredietunie Regio Tilburg
Postbus 6049
5002 AA Tilburg
M info@de-krt.nl
W www.de-krt.nl
Bron: Netwerk Brabant